ENERGIATODISTUS

You are here: Home \ PALVELUT KOTITALOUKSILLE \ ENERGIATODISTUS

MIKSI ENERGIATODISTUS?

Asuinrakennuksen kustannuksista muodostuu 80% Energiatodistuskäytön aikaisista kustannuksista mm. energiankulutuksesta. Energialuokituksella selviää huoneiston energiakulutus; sekä laskennallinen oletetulla käytöllä ja toteutunut kulutus. Näin vuokralainen tai asunnon ostava voi tehdä vertailuja. Vastaavat energiakulutukset on ollut käytössä esimerkiksi jääkaapeissa ja autoissa jo pitkään. Jääkaappi on hinnaltaan esim. 300€ ja auto esim. 30 000€. Miksi kalliin asunnon esim. 300 000€ energiakulutuksella ei olisi väliä? Onko väliä kuluttaako se 240€ vai 1200€ kylmänä talvikuukautena? Kuukauden kuluerotuksella voi matkustaa joka vuosi vaikka etelään.

Mikäli talosi on energiateknisesti hyvässä kunnossa on ajanmukainen energiatodistus hyvä todistus tästä. Huomio että joissakin asunnoissa esitellään vielä 2007 mallin mukaan laadittua energiatodistusta. Tämä ei kerro rakennuksen energiakulutuksesta kuin pienen osan eikä ole vertailukelpoinen uuden energiatodistuksen kanssa.

Energiatodistuksen energiakulutus lasketaan mm. rakennuksen eristyksen, ilmanvaihdon, lämmitysmuodon ja asukaskulutuksen mukaan. Lisäksi todistuksessa on nykyinen toteutunut kulutus. Laskennallinen kulutus perustuu pinta-alan mukaan oletettuun henkilömäärään. Vaadi ostohetkellä rakennuksen energiatodistus niin pystyt arvioimaan tulevan asumisen kustannukset.

Oiva Energia tekee lakisääteisiä energiatodistuksia olemassa oleviin kohteisiin ja uudiskohteisiin. Todistus sisältää energialuokkalaskelmat, ohjeistukset energiatalouden parantamiseksi ja lämmityskustannusten alentamiseksi rakennuksessanne. Laskelmissa selviää kuinka paljon säästää lisäeristyksellä, paremmilla ovilla ja ikkunoillla, varaavalla takalla tai esimerkiksi ilmalämpöpumpun asennuksella.

Useimmille asiakkaille energiatodistus tulee ensimmäistä kertaa ajankohtaiseksi asuntokaupan yhteydessä. Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta ja monille asiakkaille olisi ollut hyötyä saada parannusehdotukset heidän vielä asuessa asunnossaan. Energiatodistuksen saatuaan asiakkaat ovat harmitelleet etteivät ole teetättäneet energiatodistusta ja parannustoimenpiteitä aikaisemmin. Useimmille parannusehdotukset olisivat helppoja toteuttaa, kuten yläpohjan lisäeristys, tarvittaessa ikkunoiden vaihto tämän päivän energiatehokkaisiin tai ohjeistus ilmalämpöpumpun tehokkaasta käytöstä. Meidän laatiman energiatodistuksen saa helposti ja edullisesti päivitettyä uuteen versioon jos parannuksia myöhemmin tehdään.

Meillä on FISE:n hyväksymä energiatodistuksen laatijan pätevyys ja laadimme kiinteistöllenne virallisen energiatodistuksen. Todistuksen laatija on oltava pätevöitynyt tekijä, joka on rekisteröity ARA:n laatijarekisteriin.

Energiatodistus on pakollinen vuokratessa tai myydessä kiinteistöä. Myynti- ja vuokrailmoituksessa on oltava nähtävillä energialuokan tunnus. Laki koskee nyt kaikkia kerrostaloja, rivitaloja ja omakotitaloja.

Yhteydenottolomake

SIIRTYMÄAJAT LAILLE JA ENERGIATODISTUKSELLE:

 • Rivi- ja ketjutalot sekä liike- ja toimistorakennukset 1.7.2014 alkaen
 • Hoitoalan, kokoontumis-ja opetusrakennukset 1.7.2015 alkaen
 • Ennen vuotta 1980 rakennetut pientalot 1.7.2017 alkaen

ENERGIATODISTUKSEN LAADINNAN VAIHEET

 1. Lähtötietojen keruu asiakkaalta tarvitaan:
  1. kiinteistötunnus
  2. rakenne- ja mittapiirustukset
  3. energioiden kulutustiedot vuoden ajalta (sähkö, öljy, kaukolämpö, polttopuu, vesi)
  4. laitetiedot (lämmitys, vesivaraaja, ilmanvaihto, lämminvesiputkiston eristys ja mahdollinen kierto)
  5. tehdyt energian kulutukseen liittyvät parannukset vuosilukuineen
 2. Laatija käy paikan päällä tekemässä mittaukset ja tutustumassa piirroksiin ja laitteisiin (lämpö-, Ilmanvaihto-, vesi- jne.)
 3. Energiatodistuksen laskenta ja laadinta
 4. Energiatodistuksen palautus sähköpostilla ja tulostettuna versiona postitse (mukana lainatut piirustukset)
 5. Tilaaja saa tarvittaessa selvityksen todistuksen sisällöstä

Lisää energiatodistuksesta Ympäristöministeriön sivuilla

Ympäristöministeriö: Kysymyksiä energiatodistuksesta

ARA: Lista pätevöityneistä Energiatodistuksen laatijoista